TEKNOFEST ÇİP TASARIM EKİPLER TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu sene TEKNOFEST kapsamında ilk defa organize edilecek ÇİP TASARIM YARIŞMASI için daha önce üniversitemiz bünyesinde oluşturulacak ekiplerle ilgili yapılan duyuruya istinaden yapılan toplantıya öğrencilerimiz büyük ilgi gösterdi. Katılımcılara Dr. Öğr. Üyesi Serkan Dereli öncelikle Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü'nü tanıttı, sonrasında ise çip tasarım yarışma içeriği hakkında bilgilendirme yaptı. Ayrıca bu kapsamda kurulması düşünülen ekiplerin nasıl yarışmaya hazırlanacaklarına dair planlamalarından bahsetti.

Serkan Dereli TEKNOFEST'in bu yarışma kategorisi ile hedeflediği noktayı şu şekilde ifade etti: "Bilindiği gibi TEKNOFEST bugünün değil geleceğin teknolojilerini inşa etme vizyonuyla planlamalar gerçekleştirmekte ve bu kapsamda yarışmalar düzenlemektedir. ÇİP Tasarım Kategorisi de bu kapsamda değerlendirilmektedir zira çipler bugün neredeyse sistemlerin en kritik parçalarından biri haline gelmişlerdir. Yarışmada en önemli detaylardan biri de yine bu vizyona hizmet ettiğini düşündüğümüz ekiplerden bir RISC-V işlemcisi istenmektedir. Bilindiği üzere dünyada en çok tercih edilen ARM mikroişlemcileri ve milli işlemcimiz ÇAKIL da bu mimari temelinde tasarlanmaktadır. Dolayısıyla gelecekte de bu mimariler daha yoğun bir biçimde tercih edilecektir. İşte bizde üniversitemizde bu teknolojilerin öğrencilerimiz tarafından benimsenmesi ve öğrenilmesi adına hem yarışmaya hazırlanacağız hem de iyi bir birikim elde etmiş olacağız."

Toplantıda ekiplerin seneye bu yarışmaya başvurmaya hazır hale gelecekleri ve bunun için takip edilecek müfredat programının şu şekilde düşünüldüğü açıklanmıştır:
>> 30 saat Verilog Eğitimi
>> 24 saat Mikrobilgisayar Mimarileri Eğitimi
>> 16 saat FPGA gerçekleme eğitimi
>> 30 saat RISC-V mimarisi tasarım eğitimi

Ayrıca yarışma kapsamında ekipler RISC-V mimarisi ile tasarımlar gerçekleştiren YONGATEK Mikroelektronik firması, Sayısal Tasarım Mühendisleri Mehmet Burak Aykenar, Fatih İliğ ve Muhammet Kocaoğlu tarafından farklı şekillerde destekleneceklerdir. Kendilerine çok önemli destekleri nedeniyle teşekkürlerimizi sunarız.

Resimler