Yapay Zeka, günümüzde kritik bir teknoloji olarak nitelendirilmektedir ve gerek karar alma gerek öngörüde bulunma ve gerekse de optimizasyon problemlerini içeren hemen hemen tüm sistemlerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Üniversitemiz son beş senedir TEKNOFEST yarışmalarına katılmakta, dereceler almakta ve her geçen sene de hem takım sayısını hem de yarışmacı sayısını artırmaktadır. Bu seneden itibaren ise tüm yarışmaların süreçleri daha planlı ve daha sistematik yürümesi amacıyla TEKNOLOJİ YARIŞMALARI KOORDİNATÖRLÜĞÜ bünyesine alınmıştır. Bu planlama dâhilinde bazı kategoriler için bu sene bazıları içinse önümüzdeki sene kurulacak takımlara yapay zekâ alanında yetkin öğrenci arkadaşların katılması sağlanacaktır.

Öğrenciler belli bir plan dahilinde ilerleyecek bir programa dahil edilerek yetişmeleri sağlanacak. Uzun vadede teknoloji sektörüne yönelik yapay zeka uzmanlarının yetiştirilmesi amaçlanan bu program çerçevesinde özellikle teknoloji yarışmalarında önemi gittikçe artan görev mekanizmalarında öğrenciler orta ve ileri seviyelerde gerçek uygulama yapma becerisine sahip olacaklardır. Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü çatısı altında ilerleyecek ekipler danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Serkan Dereli'nin yaptığı SUBU-AI bünyesinde eğitilecek ve ihtiyaç halinde yarışma ekiplerinde görevlendirileceklerdir.

İlk tanışma ve bilgilendirme toplantısının 23.03.2022, Çarşamba tarihinde yapılmasıyla başlayan çalışmalar ekiplerde yer almak isteyen 93 öğrenci arkadaşımızın belirlenmesi neticesinde şu planlama çerçevesinde ilerleyecektir:

Sayılar:
> 1. sınıf: 47 kişi
> 2. sınıf: 24 kişi
> 3. sınıf: 14 kişi

Planlama:

> 28 Mart - 17 Haziran
                  ÜNİTE - İstatistik (15 Nisan son tarih)
                  ÜNİTE - Python (Genel İlerleme Testi: 29 Nisan)
                  ÜNİTE - Veri Bilimi (27 Mayıs son tarih)
                      + Veri Analizi
                      + Veri görselleştirme
                   - Veri Bilimi Proje Ödevi (10 Haziran)

> Yaz Stajı (Temmuz-Ağustos)
                   - 1. Sınıflar -> ÜNİTE - Görüntü İşleme ve Bilgisayarlı Görme
                   - 2. Sınıflar -> ÜNİTE - Görüntü İşleme ve Bilgisayarlı Görme + Makine Öğrenmesi + Derin Öğrenme

> Güz Dönemi (Eylül - Aralık)
                   - 2. Sınıfa Geçenler:
                     ÜNİTE + Makine Öğrenmesi
                     ÜNİTE + Derin Öğrenme ve CNN yapısı

- 3. ve 4. Sınıfa Geçenler:
                     + İleri Seviye Derin Öğrenme Uygulamaları

Eğitim müfredatının başarıya ulaşması içinse şu prensipler belirlenmiştir:

+ Öğrenciler belli sayıdan oluşan takımlara ayrılarak ekip ruhu anlayışı geliştirilecektir.
+ Her takıma alanında yetişmiş bir mentör destek olacaktır.
+ Her ünitenin öğrenci tarafındaki başarısı proje ile test edilecektir.
+ Eğitim sonunda ekipler mentörleri eşliğinde bir yarışma takımına entegre edileceklerdir.
+ Eğitimlerin sorumluluğu SUBU-AI ekibindedir.

SUBU-AI Yönetim Ekibi
- Mehmet Kahraman (Mekatronik Müh. - 3. Sınıf)
- Ekrem Sert (Mekatronik Müh. - 1. Sınıf)
- Ayça Öngel (Bilgisayar Müh. - 2. Sınıf)